Acest magazin online folosește cookie-uri și alte tehnologii pentru a vă putea îmbunătăți experiența pe site-ul nostru.

Accept
Lambodar Ganesha

În încarnarea numită Lambodar (cel cu pântecul imens), Domnul Ganesha l-a învins și eliminat pe Krodhasur. Despre această încarnare se spune că reprezintă adevărata formă a lui Brahman (Realitatea Ultimă). În această încarnare, vehiculul său a fost șoarecele Mushak.

Povestea încarnării Domnului Ganesha este cu adevărat fascinantă și începe cu un incident intrigant.

Cândva, Domnul Vishnu s-a transformat în forma fermecătoare a lui Mohini, cu scopul de a recupera elixirul nemuririi furat de demoni. Domnul Shiva a fost captivat de această formă, dar și-a regretat curând fascinația resimțită. Mânia profundă pe care a simțit-o a dat naștere unui demon puternic și înfricoșător, pe nume Krodhasur (krodh înseamnă „mânie”); acesta avea pielea neagră și ochi arămii strălucitori. Foarte repede, Krodhasur a ajuns la învățătorul demonilor, Shukracharya. Cu intuiția sa profundă, Shukracharya și-a dat seama de adevăr și l-a numit pe demon „Krodhasur”, semnificând astfel că provine din mânia Domnului Shiva. Shukracharya l-a ajutat pe Krodhasur să-și dezvolte abilitățile și a aranjat căsătoria sa cu fermecătoarea Priti, fiica lui Shambarasura. Krodhasur a avut o viață conjugală împlinitoare și a devenit tatăl a doi fii, Harsh (reprezentând fericirea) și Shok (reprezentând durerea).

Mânat de o dorință intensă, Krodhasur s-a angrenat într-o asceză formidabilă timp de 10000 de ani, incantând mantra Ghrini Surya Aditya Aum, în scopul de a-l mulțumi pe Domnul Surya, Soarele. Impresionat de dăruirea sa, Domnul Surya i-a dăruit lui Krodhasur invincibilitate, sănătate și vigoare, putere imensă și bogăție nemăsurată.

Susținut de noile sale puteri, Krodhasur s-a lansat într-o campanie triumfătoare. Armatele sale de demoni au mărșăluit cu mare zel, cucerind rapid întregul pământ. Numeroși regi au căzut pradă puterii sale, iar el și-a stabilit proprii conducători peste pământurile cucerite. Având asigurată stăpânirea asupra pământului, Krodhasur și-a îndreptat atenția asupra noii ținte, Amavarati, lăcașul ceresc al lui Indra. Printr-un atac necruțător el a alungat zeii din Ceruri.

Apariția Domnului Lambodar

În urma acestor atacuri, zeii tulburați au cerut ajutorul Domnului Lambodar. Mișcat de devoțiunea lor neclintită, Domnul Ganesha s-a manifestat sub forma lui Lambodar. După ce a evaluat situația, el a lansat un atac asupra capitalei demonului, călare pe fiorosul său Mushak, șoarecele-vehicul. A urmat o luptă aprigă și distructivă între Domnul Lambodar și armatele demonilor.

Domnul Lambodar

Însă destul de repede toții demonii și-au găsit sfârșitul sub loviturile puternice ale securii Domnului Lambodar. Văzând aceasta, însuși regele Krodhasur a pășit pe câmpul de luptă, mânuind armele sale cerești. În ciuda eforturilor sale stăruitoare, armele sale s-au dovedit neputincioase în fața puternicului Domn aflat călare pe modestul șoarece.

După ce s-a luptat o vreme cu demonul, Domnul Lambodar a declarat: „Acest Univers întreg, cu nenumăratele sale forme, există în stomacul meu imens. De aceea cei înțelepți mă numesc Lambodar, care înseamnă cel cu pântec imens”. El a explicat mai departe că Universul își are originea în el, este susținut de el și în final se dizolvă sau se contopește în ființa sa. El susține și hrănește lumea ca într-o joacă, iar toate evenimentele lumii se desfășoară la porunca lui. El și-a declarat imparțialitatea față de zei și demoni, exprimându-și dorința de a vedea cum toate ființele își îndeplinesc îndatoririle proprii. El a jurat să nu rănească pe nimeni care aderă la rostul său propriu. El a oferit protecție celor care-și caută refugiul în el, îndemnându-i să evite distrugerea inutilă (faptele distructive).

După ce a asistat la această revelație profundă, Krodhasur și-a dat seama de greșelile sale, a înmânat conducătorilor cuveniți controlul asupra pământului și Cerurilor, și s-a retras în lumea de jos, acolo unde locuiesc demonii.

Ce putem învăța din această poveste?

Realizarea practicii spirituale (sadhana) asupra Domnului Lambodar, forma Domnului Ganesha, îl ajută pe căutătorul spiritual să se elibereze din lanțurile mâniei, reprezentată de Krodhasur. Așa cum Domnul Lambodar a înăbușit forța distructivă a lui Krodhasur, sadhana poate ajuta la gestionarea în mod constructiv a stării de mânie.

Înțelepciunea Domnului Lambodar permite detașarea de farmecul atașamentelor nefaste, întruchipate de Priti, soția demonului. Prin aceasta, practicantul învață să îmbrățișeze o atitudine echilibrată și detașată asupra vieții, evitând capcanele atașamentului excesiv.

Prin contemplarea Domnului Lambodar căutătorul poate armoniza dualitatea fericire – durere (harsh – shok), înțelegând că ambele stări sunt experiențe efemere. Această înțelegere profundă îi permite să navigheze printre suișurile și coborâșurile vieții cu o stare de detașare și stăpânire de sine.

În esență, sadhana realizată asupra Domnului Lambodar facilitează transformarea emoțiilor distructive într-un progres spiritual. Așa cum pântecul imens al Domnului Lambodar conține și hrănește Universul, tot astfel căutătorul învață să îmbrățișeze o perspectivă cuprinzătoare și să transceandă emoțiile și experiențele individuale, pe calea evoluției spirituale.

Fie ca învățăturile transformatoare ale Domnului Lambodar să ne inspire să ne cucerim mânia, să ne eliberăm de atașamentele nesănătoase și să ne transcendem dualitatea trecătoare fericire-durere, pentru a ne îndrepta către iluminarea spirituală și pacea lăuntrică!